Chleby i bułki

Bułki do hamburgerów. Bezglutenowe.

Zapraszam do upieczenia bułek z poniższego przepisu. Pieczywo wychodzi z niego miękkie, elastyczne, w smaku przypominające pszenne. Jeżeli mamy foremki do wypieku bułek, to sprawdzą się do tego ciasta rewelacyjne. Zrobiłam bez niej, aby pokazać, jak wyjdą-  są dosyć płaskie, bo ciasto jest stosunkowo rzadkie, nie zachowuje formy na blasze, w wyglądzie bardziej chlebkowe, ale i tak dobre. 🙂 Ciecierzyca wyczuwalna delikatnie, najbardziej tuż po upieczeniu, gdy są jeszcze ciepłe.

Składniki:

(Bez foremek wychodzi ok. 12 sztuk)

330 g mieszanki mąk z mixu nr 1

250 ml zimnej wody+4 łyżek gorącej wody

2 białka jajek

1 łyżka żelatyny

1 łyżeczka cukru (drożdże zjedzą go) lub jeden daktyl (jeżeli jest suszony musimy go namoczyć, a jeżeli świeży, bez moczenia)

1 łyżeczka soli

1 łyżka soku z cytryny

1 opakowanie suchych drożdży

Wykonanie:

1. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.

2. Do sporej miski wsypujemy mąkę, drożdże, sól cukier lub rozmiażdżonego daktyla (robiłam na daktylu). Wlewamy wodę, żelatynę, sok z cytryny. Mieszamy wszystko łyżką. Przykrywamy ścierką na ok. 20 minut.

3. Po tym czasie dodajemy ubite na sztywną pianę białka. Delikatnie łączymy łyżką. Ponownie odstawiamy na ok. 20-30 minut.

4. Nakładamy ciasto po łyżce na wyłożoną papierem do pieczenia blachę lub umieszczamy ciasto w foremkach do pieczenia bułek/hamburgerów. Pamiętajmy o sporych odstępach, ciasto rośnie.

5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 25 minut na blasze, w foremkach ok. 35.

6. Po upieczeniu studzimy na kratce.

6 thoughts on “Bułki do hamburgerów. Bezglutenowe.

    1. Przegapiłam Twój komentarz. Przepraszam. Dałabym trzy białek. Pisze pro forma… bo pewno już dawno po temacie. Pozdrawiam

Odpowiedz na „KasiaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *