Chleby i bułki

Bezglutenowe bułeczki z pieczarkami z parowaru. Miękkie, wegańskie.

Sekretem bułeczek jest technika wykonania – gotowanie na parze. Tym sposobem otrzymujemy miękkie, elastyczne ciasto. Receptura z pieczarkami, ale farsz można zrobić wedle własnego uznania.

Składniki (6 bułeczek):

Ciasto

190 ml wody

75 g mąki ryżowej

55 g mąki owsianej

40 g skrobi ziemniaczanej

35 g skrobi ryżowej

10 g mąki z ciecierzycy

30 g drożdży – świeże

5 oliwek – u mnie czarne – drobno posiekane

1 łyżeczka cukru lub syropu np. daktylowego, z tapioki

1 łyżka oliwy

1/3 łyżeczki soli

Farsz:

Ok. 150 g pieczarek – obrane, pokrojone w kostkę

1 cebula szalotka – pokrojona w kostkę

1 łyżka tłuszczu

1 łyżka białego wina – wytrawne

1 łyżka pasty pomidorowej

Sól, pieprz

Wykonanie:

1. W rondlu, na rozgrzanym tłuszczu, podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki, szczyptę soli, przesmażamy. Podlewamy winem, minutę podsmażamy, dodajemy pastę, doprawiamy pieprzem. Odstawiamy na bok.

2. W misce łączymy suche składniki. W naczyniu umieszczamy drożdże, ciepłą wodę i tyle mąki z miski, by powstało rzadkie ciasto. Odstawiamy na 10 minut.

3. Drożdże wlewamy do mąki, dodajemy oliwę, oliwki, zagniatamy ciasto – jeżeli jest klejące, dolewamy odrobinę oliwy.

4. W naoliwionych dłoniach formujemy placuszek, nakładamy farsz, sklejamy i układamy w naczyniu do gotowania na parze wyłożonym papierem sklejeniem do spodu.

5. Podgrzewamy parowar, gdy woda zaczyna się gotować wyłączamy na 5 minut.

6. Po tym czasie parujemy około. 15 minut. Przed podaniem dajemy im kilka minut na odparowanie poza parowarem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *