Chleby i bułki

Bezglutenowa focaccia z dynią. Wegańska, miękka, doskonała.

Puree z dyni świetnie zastępuje jajka, tym samym doskonale sprawdza się  w wegańskich wypiekach. Nadaje ciastu miękkości, a tego z kolei często brakuję bezglutenowym wypiekom. Chociażby już z tych powodów warto zaprzyjaźnić się w kuchni z dynią. Moje córki bardzo lubią pieczywa z jej dodatkiem np.  focaccie z rozmarynem, do której upieczenia Cię zapraszam.

Składniki (forma ok. 20 cm średnicy):

180 ml wody

65 g dyni – ugotowanej na parze + łyżka startej surowej dyni do posypania wierzchu chlebka

60 g mąki z sorgo

40 g tapioki

30 g maki ryżowej

1 łyżeczka oliwy plus oliwa do wysmarowania/spryskania wierzchu

1 łyżeczka łuski babki jajkowatej

1 łyżeczka suchych drożdży

1 łyżeczka białego cukry lub syropu daktylowego, melasy itp – pożywka dla drożdży

1 łyżeczka suszonego tymianku plus inne preferowane  przyprawy – tutaj posypałam mieszanką marokańską

1/2 łyżeczki soli

Wykonanie:

  1.  W misce mieszamy mąki, drożdże, cukier, puree, wodę miksujemy kilka minut. Dokładamy łuskę, miksujemy minutę.  Przykrywamy ścierką, odstawiamy na ok. 10 minut.
  2. Po tym czasie dokładamy sól, oliwę, wyrabiamy minutę drewnianą łyżką.
  3. Ciasto umieszczamy w wyłożonej papierem formie do pieczenia, spryskujemy oliwa. posypujemy ziołami (można je również wcześniej dodać do ciasta), starta dynią, odstawiamy przykryte ścierka na ok. 30 minut.
  4. Wkładamy do nagrzanego do 200-210 stopni piekarnika, pieczemy w takiej temperaturze ok. 20 minut, następnie ja zmieszamy do ok. 190, pieczemy kolejne 20 minut. Studzimy na kratce.
  5. Podajemy jako dodatek do sałatek, zup, sosów…

 

2 thoughts on “Bezglutenowa focaccia z dynią. Wegańska, miękka, doskonała.

    1. Bez łuski też powinno być dobrze. Co do zastąpienia mąki sorgo teoretycznie można to zrobić np. owsianą, ale nie wiem, jak wtedy chociażby z proporcjami płynu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *