Kocham domowy budyń. Odkąd pierwszy raz zrobiłam taki, już nigdy nie sięgnęłam po jego sklepową wersję. Zapraszam do wypróbowania przepisu na deser jak u babci 🙂 – główne proporcje budyniowe napotkałam w jednej ze starych książek kucharskich, niestety nie pamiętam jej autora. 


Składniki:

2 szklanki mleka kokosowego (najlepiej domowego)

2 żółtka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

3 łyżeczki ksylitolu

1 łyżeczka masła klarowanego

1/3 łyżeczki esencji waniliowej

1 banan

Wykonanie:

Połowę mleka wraz z masłem doprowadzić do zagotowania. W drugiej jego części rozmieszać żółtka, cukier, mąkę ziemniaczaną, esencje. Gotujące się mleko zdjąć z ognia, dolać przygotowaną masę i ponownie doprowadzić, na wolnym ogniu, stale mieszając, do zagotowania. Zdjąć z ognia, dodać zmiażdżonego widelcem banana, wymieszać. Przelać w mniejsze naczynia, odstawić w chłodne miejsce do stężenia. Podawać ulubionymi orzechami czy plastrami bananów, które musimy skropić sokiem cytrynowym, by nie ściemniały.

Zapraszam na Facebook-owy profil bloga:

img_0157-13.jpg

Komentarze:
12 komentarzy
  1. Paula /misiaczek 24 listopada, 2018 at 05:59 - Reply

    I jak sadzisz zamiast ksylitolu moge dac syrop z daktyli?

  2. Paula /misiaczek 24 listopada, 2018 at 05:57 - Reply

    Aga jak dodac te zelatyne? buziole Paula

    • Aga Bednarska 26 listopada, 2018 at 20:08 - Reply

      Siema Paula! W budyniu nie ma żelatyny. Syrop daktylowy zmieni z lekka smak (może z lekka kolor też?), nie będzie taki czysto bananowy, ale jak Wam nie przeszkadza, to czemu nie. Osobiście nie wypróbowywałam, więc nie za wiele mam do powiedzenia.

  3. aga 27 listopada, 2017 at 12:56 - Reply

    A co zrobic zeby był bardziej gesty, zeby ciasto nim przełozyc?

    • Agnieszka Bednarska 27 listopada, 2017 at 16:15 - Reply

      Aga, musisz dać żelatyny. Wtedy się przegęści pod masę. Pozdrawiam. :*

  4. Monika 2 lipca, 2017 at 12:26 - Reply

    Co można zamiast
    MąKi zIemniaczaNej?

    • Agnieszka Bednarska 2 lipca, 2017 at 22:53 - Reply

      Monika, można dodać innej skrobi – np. z tapioki, tylko z łyżeczkę więcej.

  5. asia 10 stycznia, 2017 at 18:18 - Reply

    da się bez tego żółtka?

    • Agnieszka Bednarska 22 stycznia, 2017 at 17:33 - Reply

      Asiu, pewnie, ze wyjdzie. Będzie mniej aksamitne ale i mniej kaloryczne. 😉

  6. Basia 1 stycznia, 2017 at 17:12 - Reply

    ??

  7. Milena 1 stycznia, 2017 at 15:47 - Reply

    PRÓBOWAŁAŚ TAk może tyko zamiast ksylitolu użyć miodu?

    • Agnieszka Bednarska 22 stycznia, 2017 at 17:35 - Reply

      Milena, z miodem nie próbowałam, ale jak już to trzeba by go było dodawać w chwili, kiedy budyń miałby nie więcej niż 40 stopni-żeby nam sie nie zamienił na bezwartościowy, zwykły cukier. Pozdrawiam.