Budynie

Najlepszy domowy budyń bananowy. Bezglutenowy, bezlaktozowy.

Kocham domowy budyń. Odkąd pierwszy raz zrobiłam taki, już nigdy nie sięgnęłam po jego sklepową wersję. Zapraszam do wypróbowania przepisu na deser jak u babci 🙂 – główne proporcje budyniowe napotkałam w jednej ze starych książek kucharskich, niestety nie pamiętam jej autora. 


Składniki:

2 szklanki mleka kokosowego (najlepiej domowego)

2 żółtka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

3 łyżeczki ksylitolu

1 łyżeczka masła klarowanego

1/3 łyżeczki esencji waniliowej

1 banan

Wykonanie:

Połowę mleka wraz z masłem doprowadzić do zagotowania. W drugiej jego części rozmieszać żółtka, cukier, mąkę ziemniaczaną, esencje. Gotujące się mleko zdjąć z ognia, dolać przygotowaną masę i ponownie doprowadzić, na wolnym ogniu, stale mieszając, do zagotowania. Zdjąć z ognia, dodać zmiażdżonego widelcem banana, wymieszać. Przelać w mniejsze naczynia, odstawić w chłodne miejsce do stężenia. Podawać ulubionymi orzechami czy plastrami bananów, które musimy skropić sokiem cytrynowym, by nie ściemniały.

Zapraszam na Facebook-owy profil bloga:

img_0157-13.jpg

9 thoughts on “Najlepszy domowy budyń bananowy. Bezglutenowy, bezlaktozowy.

    1. Milena, z miodem nie próbowałam, ale jak już to trzeba by go było dodawać w chwili, kiedy budyń miałby nie więcej niż 40 stopni-żeby nam sie nie zamienił na bezwartościowy, zwykły cukier. Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *