Budynie

Najlepszy domowy budyń bananowy. Bezglutenowy, bezlaktozowy.

Kocham domowy budyń. Odkąd pierwszy raz zrobiłam taki, już nigdy nie sięgnęłam po jego sklepową wersję. Zapraszam do wypróbowania przepisu na deser jak u babci 🙂 – główne proporcje budyniowe napotkałam w jednej ze starych książek kucharskich, niestety nie pamiętam jej autora. 


Składniki:

2 szklanki mleka kokosowego (najlepiej domowego)

2 żółtka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

3 łyżeczki ksylitolu

1 łyżeczka masła klarowanego

1/3 łyżeczki esencji waniliowej

1 banan

Wykonanie:

Połowę mleka wraz z masłem doprowadzić do zagotowania. W drugiej jego części rozmieszać żółtka, cukier, mąkę ziemniaczaną, esencje. Gotujące się mleko zdjąć z ognia, dolać przygotowaną masę i ponownie doprowadzić, na wolnym ogniu, stale mieszając, do zagotowania. Zdjąć z ognia, dodać zmiażdżonego widelcem banana, wymieszać. Przelać w mniejsze naczynia, odstawić w chłodne miejsce do stężenia. Podawać ulubionymi orzechami czy plastrami bananów, które musimy skropić sokiem cytrynowym, by nie ściemniały.

Zapraszam na Facebook-owy profil bloga:

img_0157-13.jpg

12 thoughts on “Najlepszy domowy budyń bananowy. Bezglutenowy, bezlaktozowy.

    1. Milena, z miodem nie próbowałam, ale jak już to trzeba by go było dodawać w chwili, kiedy budyń miałby nie więcej niż 40 stopni-żeby nam sie nie zamienił na bezwartościowy, zwykły cukier. Pozdrawiam.

    1. Siema Paula! W budyniu nie ma żelatyny. Syrop daktylowy zmieni z lekka smak (może z lekka kolor też?), nie będzie taki czysto bananowy, ale jak Wam nie przeszkadza, to czemu nie. Osobiście nie wypróbowywałam, więc nie za wiele mam do powiedzenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *